• GIDI

Herfst risotto met kastanje

De herfst is al goed gesetteld en langzaam begint alles zijn weg naar beneden te vinden.

Leuk! Want dat betekend dat er weer veel lekkers te rapen is. Kastanjes bijvoorbeeld! Dé smaak van de herfst.


Vorig jaar maakte ik met een jaszak vol vers geraapte kastanjes deze heerlijke risotto en dat deed ik gister weer. Waarom ik het niet vaker heb gemaakt geen idee, wat hij is zooooo lekker! Alle smaken van de herfst komen heel mooi samen.


Let's begin

2 personen (verdubbel voor 4)

- stuk of 10 verse kastanjes, of gewoon uit de winkel

- 250 gram risotto rijst

- ongeveer 100 gram kastanjechampignons

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 700 ml water

- 2 tl tijm

- 2 tl rozemarijn

- 1 kruidnagel

- 1 kleine tl zout (of een half boullionblokje)

Optioneel: rode of oranje paprika en wat walnoten


Zet een pannetje met het water op het vuur. Controleer verse kastanjes altijd op gaatjes, dit betekend dat er een wormpje in kan zitten en dat is niet zo smakelijk, en spoel ze goed af. Doe de kruiden en het zout in het water en kerf met een mesje een X door de schil van de kastanjes. Op de bovenkant is het makkelijkste. Gooi de kastanjes in het kokende water en zet een timer op 3 minuten.


Snipper ondertussen een uitje fijn. Doe wat boter in een braad pannetje en fruit de ui op laag vuur heel rustig aan. Snijd ondertussen de knoflook fijn en hak de champignons in stukjes. Haal met een lepel de kastanjes uit het water en zet ze apart om af te koelen. Bewaar het water!


Voeg de knoflook en champignons toe aan de uien en laat het op een zacht tot middelvuur rustig doorbakken zodat alle sappen goed vrijkomen. Je kunt de deksel op de pan houden om het vocht en de smaak te bewaren. Pel de kastanjes vanaf het kruisje, dit gaat nu heel makkelijk, en hak ze in stukjes. Vergeet niet om even te proeven want ze zijn nu heerlijk zoet. Gooi ze dan bij de ui en champignons in de pan en bak het nog even een paar minuten op. Voeg nu eventueel een gesneden paprika toe.


Haal de deksel van de pan. Roer alles nog eens goed door en kiep dan de risotto rijst bij de groenten. Zet het vuur een tikje hoger en blijf doorroeren zodat het niet gaat aanbakken. Na 3 minuten zullen de rijstkorrels 'open' gaan, ze worden iets doorschijnend. Voeg nu een grote soeplepel van de bouillon toe aan de rijst en blijf roeren totdat het vocht helemaal is opgenomen. Voeg dan de volgende lepel toe en herhaal.


Doe dit geleidelijk aan voor ongeveer 15 minuten, de rijst heeft even nodig om zacht te worden. Proef af en toe of de rijst al gaar is. De rijst zal na 10 minuten een dikke brij beginnen te worden dus blijf goed omroeren! Heb je te weinig vocht? Voeg dan wat extra water toe. Zodra de rijst zacht en gaar is is hij klaar en heeft hij genoeg vocht opgenomen!


Top het gerecht af met wat vers gehakte walnoten!


Smakelijk!21 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven