• GIDI

BBQ spiesen | Shaslick | Gezonde BBQ

Er komen weer heerlijk warme dagen aan en daar hoort in veel gevallen een lekker potje barbecueën bij! En natuurlijk kan al dat genieten ook gezond. Daarom deel ik mijn lekkerste gezonde en smaakvolle BBQ tips met jullie!


Vaak staat er bij een BBQ het vlees centraal. Niet gek ook, al vanaf oudsher is het grillen van vlees boven vuur heel gebruikelijk. Een groot feest, want er was weer voldoende eten om een voorraadje aan te leggen. Maar aangezien we tegenwoordig gemakkelijk iedere dag ons dagelijks portie vlees binnen kunnen krijgen zijn deze hompen vlees niet meer nodig. Tijd dat de groentes een grote rol gaan spelen tijdens dit feestmaal!


Shaslick

Een shaslick is een aan een spies geregen, gemarineerd vlees met daartussen in groentes. Belangrijk bij de marinade is dat er een zuur gebruikt word om het vlees heerlijk mals te krijgen.


Ingrediënten 6 spiesen:

- 2 kipfilets

- halve courgette

- gele paprika

- halve ui


Pittige rode marinade:

- halve ui

- 1 teen knoflook

- klein blikje tomatenpuree

- theelepel cayenne peper

- theelepel paprika poeder

- halve tot hele theelepel chilivlokken

- theelepel sojasaus


Zachte knoflook marinade

- 3 eetlepels yoghurt

- 3 tenen knoflook geperst

- 2 theelepels peterselie

- half bosuitje in dunne ringetjes


Snijd de kip in kleine blokjes en meng in een schaaltje de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Marineer de kip blokjes 2 tot maximaal 12 uur in de marinade. Zet sateprikkers voor een uurtje in een glas water zoadat deze niet verbranden. Snijd de groenten in kleine stukjes en rijg alles om en om aan de spiesen. Nu kunnen ze voor 8 tot 10 minuten de bbq op tot de kip gaar is.Vega spiezen

Natuurlijk ben je helemaal vrij in het kiezen van de groentes. Bijna alles kan gemakkelijk aan een spies geregen worden op te bakken op de bbq. Liever geen vlees aan je spies? Probeer dan eens deze tofublokjes!


Ingrediënten 6 spiesen:

- blok tofu (stevig)

- halve courgette

- rode paprika

- bakje (kastanje) champignons


Zoete ketjap marinade:

- 100 ml ketjap manis

- 1 theelepel gemberpoeder

- 2 tenen knoflook geperst

- eetlepel honing


Snijd de tofu in blokjes, meng de marinade door elkaar en marineer de tofublokjes in een schaaltje. Laat dit 20 minuten staan, zet een pan op het vuur en bak de tofu kort aan zodat de smaken van de marinade er beter intrekken. Rijg dan de blokjes met de gesneden groenten aan een spies.Groenten spiesen

Je kunt ook heel gemakkelijk groenten spiesen maken voor op de BBQ! De variaties zijn eindeloos en kies vooral wat jij lekker vindt. Hier een lijstje met inspiratie voor aan je spiesje:

- paprika (alle kleuren)

- courgette

- aubergine

- ui (wit en rood)

- champignons

- asperges

- maiskolven

- tomaatjes

- snoepgroenten

- ananas

- appel


Veel bbq plezier!
12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven