• GIDI

Pasta fungi met edelgistvlokken

Onlangs ontdekte ik edelgist. Een gedroogde gistsoort die (net zoals vele andere gisten) gebruikt kan worden in de voeding. Maar edelgist is net wat anders dan de gebruikelijke gisten zoals bakkersgist.


Edelgist vlokken zitten namelijk vol met vitamine B1, B2, B3, B6 en B11, bevatten veel eiwitten, vezels en zink en is daarom een erg goede aanvulling bij een vegetarische of veganistische leefstijl. Dat niet alleen, het is ook geschikt bij een gistvrij dieet! Hoe een gist mogelijk is in een gistvrij dieet? Eenmaal geoogst, worden de gistcellen door een korte verhitting gedood en daarna gedroogd. Het resultaat: ietwat apart uitziende vlokken, boordevol B-vitamines en zink maar met inactief gist. Dit levert een belangrijk voordeel op voor mensen die last hebben darmproblemen of de candida-schimmel.


Edelgist is dus zeker de moeite waard om eens te proberen! Het is te koop in de meeste natuurwinkels (zoals Ekoplaza) en doordat je maar weinig nodig hebt gaat een potje lang mee. De smaak van edelgist is een beetje ‘kazig’ en past daardoor ideaal bij pastagerechten. Daarom hier een eenpans-pastarecept met edelgistvlokken!


Ingrediënten 2 personen:

- 200 gram volkoren fusilli of andere pastasoort

- 1 bakje kastanjechampignons

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 200 ml water

- 250 ml soja of cashewmelk

- 1 theelepel Edelgistvlokken (ook lekker als je dit niet hebt)

- 1 theelepel tijm

- Snufje peper en zout


Zet een grote braadpan op het vuur. Snij de ui, knoflook en champignons in stukken. Giet een scheutje olie of boter in de pan en begin met de champignons aan te bakken voor ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Doe de deksel op de pan maar roer regelmatig door, zo behoud je het vocht uit de champignons wat de saus een diepe smaak geeft. Wanneer de champignons lichtbruin zijn mogen de ui en knoflook erbij.


Voeg na een paar minuten het water, de melk, tijm en de pasta toe en breng het op smaak met een halve theelepel zout en een flinke snuf peper. Leg de deksel weer op de pan en kook het tot de pasta gaar is. Roer tot slot de edelgistvlokken door de saus en verwarm kort mee. Deze behoud zijn smaak het beste wanneer het niet te lang verhit wordt.


Smakelijk!


1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven